De Bel20 is net als zijn Europese sectorgenoten lager gesloten. Spanningen tussen de VS en Rusland dreven de olieprijzen op, wat voor inflatievrees zorgde.
Aanhoudende bezorgdheid rond de toekomst van de Amerikaanse hypotheekverleners Fannie Mae en Freddie Mac hielden de financiële sector in hun greep. In Brussel kon Umicore schitteren door de jaarverwachtingen voor de recurrente bedrijfswinst op te trekken. Mediagroep Roularta trekt naar de beurs van Parijs om aan haar naambekendheid te werken.

De Bel20 dook na de opening onder de 3.000 punten. In de loop van de dag werd dat verlies verder uitgebreid naar 2.970,91 punten (-1%) door inflatie- en consumptiezorgen, gekoppeld aan de stijgende olieprijzen, en zorgen over de financiële sector. Een overname van de hypotheekverleners Fannie Mae en Freddie Mac door de Amerikaanse overheid lijkt steeds onvermijdelijker te worden.

Het sentiment in de sector stond nog onder druk door berichten over de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Die zou er niet in geslaagd zijn om de gehoopte 5 miljard dollar vers kapitaal op te halen bij een Zuid-Koreaanse investeerder.

In Brussel was Fortis de grootste financiële daler: min 3,6 procent tot 8,80 euro. Dexia deed er 2,8 procent af tot 8,58 euro. KBC zakte 2,4 procent tot 60,47 euro.

Fortis verkoopt zijn belang van 49 procent in ABN AMRO TEDA Fund Management (AATEDA) voor 165 miljoen euro aan de Britse financiëledienstengroep Old Mutual. In het Nederlandse weekblad FEM Business ontkende eurocommissaris Neelie Kroes dat Fortis haar ooit formeel om uitstel heeft gevraagd voor de verplichte verkoop van enkele activa van het overgenomen ABN AMRO.

Agfa-Gevaert voelde de weerslag van de rally van de afgelopen dagen en was de grootste daler met een verlies van 4,1 procent tot 5,30 euro.

Umicore schoot 11,9 procent hoger tot 28,41 euro. De materiaaltechnologiegroep verhoogde zijn jaarverwachtingen na een beter dan verwacht eerste halfjaar. In die periode kwam de recurrente bedrijfwinst uit op 215,4 miljoen euro, een toename van 8,2 procent in tegenover een jaar eerder. Het cijfer was boven de verwachting van analisten.

Umicore rekent nu voor 2008 op een rebit van 385 tot 405 miljoen euro, terwijl ze eerder uitging van 365 tot 390 miljoen euro. ’Belangrijk is dat Umicore zegt dat het enkele lange termijncontracten heeft weten vast te leggen in de afdeling edelmetaaldiensten. Dat verhoogt de visibiliteit naar 2009-2010’, reageerde analist Wim Hoste van KBC Securities. Nyrstar steeg met 1,5 procent tot 6,30 euro. Het aandeel kreeg eerder deze week klappen na een uitermate zwak halfjaarrapport, waarop donderdag koersdoelverlagingen van KBC en ING volgden.

GBL verloor 1 procent tot 67,77 euro. Pargesa, de Zwitserse holding van de Belgische miljardair Albert Frère en de Canadese zakenman Paul Desmarais, is de voorbije weken van de onderwaardering van GBL blijven gebruik maken om zijn belang in de Bel20’er op te trekken tot ruim 50 procent. Cementgroep Lafarge, waarvan GBL 19,1 procent bezit, had donderdag te lijden onder zwakke cijfers van sectorgenoot Holcim.

Op de brede markt steeg Roularta met 3,4 procent tot 24,50 euro. Het mediabedrijf heeft de eerste zes maanden van 2008 afgesloten met een nettowinst van 13,7 miljoen euro, 15 procent minder dan een jaar geleden. De groep kampt met lagere marges onder meer door gestegen transport-, energie- en personeelskosten. Roularta gaat dit najaar dan toch naar de beurs van Parijs.

De mediagroep koesterde al langer zulke plannen, maar moest wachten tot Euronext klaar was met een systeem om arbitrage bij bedrijven met twee beursnoteringen te vermijden. ’Hiermee willen we vooral de visibiliteit van onze Franse weekbladen verhogen’, zei algemeen directeur Rik De Nolf.