In Oostende werden tussen 13 juni en 12 augustus zeven zoekacties naar illegalen gehouden. Tijdens die acties werden in totaal 187 illegalen gevat. Het merendeel van hen beweerde Palestijn, Algerijn of Irakees te zijn. Er werden 21 minderjarigen opgepakt.
Na hun arrestatie kon 20 procent opnieuw beschikken. In totaal werden 92 illegalen overgebracht naar een gesloten asielcentrum. Eén derde van hen werd intussen gerepatrieerd; van één derde is het dossier afgerond en wordt gewacht op repatriëring en bij één derde is men nog bezig met het dossier.

Uit cijfers van de politie blijkt dat 22 procent van de gevatte illegalen gekend is bij de politie, meestel voor diefstallen of drugshandel.

Turtelboom positief

Politie, parket en stadsbestuur van Oostende zijn positief over de resultaten. De overlast is gedaald, er zijn geen grote groepen illegalen meer, het aantal kraakpanden is gedaald en er worden bijna geen feiten meer vastgesteld met de Zidane-truc, waarbij illegalen voetbalkunstjes tonen en nadien de toeschouwers beroven.

Ook minister Annemie Turtelboom is blij met de resultaten. 'Oostende heeft af te rekenen met transitmigratie van mensen die Engeland willen bereiken', zegt Turtelboom. 'Met de acties willen we een signaal geven aan de mensensmokkelaars die achter deze illegale migratie zitten.'