Tom Boonen wint eerste rit Eneco Tour
Foto: belga
Met een magistrale spurt die perfect voorbereid werd door een supersterke Steven de Jongh hield Tom Boonen donderdag het hele peloton achter zich in de eerste rit van de Eneco Tour (ProTour).
De Kempenaar gunde Daniele Bennati, Fabio Sabatini en Jurgen Roelandts geen schijn van een kans. Goed voor overwinning elf van het seizoen. José Ivan Gutierrez behield de leiderstrui.

De massaspurt werd voorafgegaan door een 165 km lange ontsnapping van Floris Goesinnen, die meteen na het startsein op de loop ging. Na 35 km kreeg de man van Skil-Shimano het gezelschap van Bram Tankink. De twee verdeelden de buit. Drie tussenspurten voor Tankink, die korter komt in het klassement, en drie bergspurten voor Goesinnen. Ze namen maximum negen minuten voorsprong en werden op zowat tien km van de finish in Roermond ingelopen.

Massaspurt een kwam er aan. De renners van Team Columbia en Silence-Lotto namen de laatste kilometers voor hun rekening maar finaal moesten ze de kopposities in het peloton afstaan aan Quick.Step. Enkele ploegmaats van Tom Boonen deden het eerder stuntelig maar gelukkig kon de Kempenaar rekenen op een supersterke Steven de Jongh. Die trok zelfs na de laatste bocht op zowat driehonderd meter van de streep nog even door en toen was het aan zijn kopman.

"Ik ging echt heel snel en ik hield sterk stand", aldus Boonen. "Een knap einde van een chaotische massaspurt die we als ploeg niet onder controle gekregen hadden. Maar het pleit dan weer in ons voordeel dat we hem wel met succes hebben kunnen afsluiten. Vooral dankzij Steven die technisch heel sterk is."

"Een overwinning die goed is voor het moreel in het vooruitzicht van de Ronde van Spanje. Het was van de Ronde van Wallonië geleden dat ik nog gekoerst had en dan wil je toch graag de bevestiging van het feit dat je goed gewerkt hebt. Die bevestiging heb ik nu maar daar houdt het niet bij op. Ik ga er nog drie ritten mee door. Dit zijn mooie etappes om de Vuelta voor te bereiden en dat is ook de reden waarom ik niet voor de Ronde van Burgos maar voor de Eneco Tour gekozen heb", gaat Boonen verder.

"Die Vuelta wil ik rijden zoals ik die in 2005 gereden heb. Met als enig doel het wereldkampioenschap en Parijs-Tours voor te bereiden. Want Varese is echt niet zo lastig als aanvankelijk beweerd werd. Maar als de kans op een overwinning zich voordoet, zal ik ze natuurlijk niet laten liggen. Op dat punt verschilt de Vuelta 2008 met die van 2005. Toen had ik de Tour in de benen. Nu ga ik zo veel frisser naar Spanje", besluit de ex-wereldkampioen.