De noteringen van ruwe aardolie koersen donderdag in New York bijna 4 dollar hoger. De markten reageren op de daling van de benzinevoorraden in de Verenigde Staten en de spanningen tussen Rusland en de VS rond het conflict in de Kaukasus.
Omstreeks 13.25 uur GMT (15.25 uur Belgische tijd) noteerde op de New York Mercantile Exchange een vat (159 liter) van de variëteit ’light sweet crude’, met levering in oktober, tegen 119,52 dollar. Dat is een stijging van 3,96 dollar ten opzichte van woensdagavond.

'De markten maken zich zorgen over het niveau van de bevoorrading', aldus handelaar Phil Flynn van Alaron Trading. De Amerikaanse benzinereserves zijn afgelopen week met 6,2 miljoen vaten gedaald. Dat is twee keer zo veel als verwacht.

In die context zorgen spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten rond het conflict in Georgië en speculaties over een mogelijke productiedaling van Opec -het kartel staat voor 40 procent van de wereldproductie- voor bijkomende onzekerheden. Rusland, na Saoedi-Arabië zowat de tweede grootste olieproducent, heeft ook kritiek op de Amerikaanse plannen over een raketschild in Polen.

Op de termijnmarkt in Londen noteert een vat Brent-Noorzeeolie, met levering in oktober, 3,48 dollar of 3 pct hoger, op 117,84 dollar.