De tien Franse militairen die dinsdag bij gevechten met opstandelingen in Afghanistan sneuvelden, zijn niet omgekomen door vuur van Navo-vliegtuigen. Ook hebben de Fransen geen uren op versterking moeten wachten. Dat heeft de Franse minister van Defensie, Hervé Morin, donderdag gezegd in een reactie op berichten in de krant Le Monde.
Le Monde meldde woensdag dat het volgens overlevenden van het gevecht uren had geduurd voordat de Fransen versterking kregen. Ook zei de krant dat de militairen het slachtoffer werden van zogenaamd 'friendly fire' vanuit Navo-vliegtuigen.

Volgens de krant voerden die bombardementen uit om de Fransen de kans te geven zich terug te trekken, maar ze misten hun doel en 'raakten' Franse soldaten.

Volgens defensieminister Morin is daar niets van aan. Donderdag ontkende hij met klem dat de Fransen het slachtoffer werden van vuur vanuit Navo-voertuigen.

Hij verklaarde ook dat er al na ongeveer twintig minuten extra troepen op pad gestuurd werden om de Fransen te ondersteunen.

De militairen waren op een verkenningsmissie toen zij dinsdag in de bergen van Surobi, ten noordoosten van de hoofdstad Kabul, door zo'n honderd opstandelinen werden aangevallen.

Behalve de tien doden vielen aan Franse zijde 21 gewonden. Er zouden ook dertig rebellen zijn omgekomen en dertig gewond zijn geraakt. De aanvallers waren Taliban of strijders van krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.

Frankrijk nam donderdag afscheid van de gesneuvelde militairen tijdens een plechtigheid in de Saint-Louis des Invalides-kerk in Parijs. De Franse president Nicolas Sarkozy, die woensdag Kabul bezocht, was samen met verscheidene ministers aanwezig. Sarkozy wilde niet ingaan op vragen over 'eigen vuur'. Hij zei het moment daarvoor niet passend te vinden.

Sarkozy benadrukte het belang van de missie in Afghanistan en zei dat Frankrijk 'niet het recht heeft daar te verliezen'. Hij stemde in april in met uitbreiding van het Franse contingent in Afghanistan met zevenhonderd man tot 2600 man.