In het grootste ziekenhuis van India, in de hoofdstad New Delhi, zijn sinds 1 januari 2006 49 baby’s overleden. Eerst werd beweerd dat de dood veroorzaakt was door toedienen van nieuwe testmedicijnen. Maar maandag verduidelijkte het ziekenhuis dat de kinderen gestorven waren aan de ziektes die ze hadden opgelopen. Dat schrijft de krant The Times of India.
'Nadat alle gegevens werden herbekeken bleek dat bij geen enkele baby de doodsoorzaak terug te voeren is op de medicijnen', zei dokter V.K. Paul van het Instituut voor Medische Wetenschappen van India (AIIMS) maandag in de krant.

Dinsdag stelde het ziekenhuis ook een onderzoekscommissie van vijf leden samen, die de dood van de baby's zal onderzoeken.

In totaal werden sinds 1 januari 2006 4.142 baby’s aan de tests onderworpen in het AIIMS in New Dehli. 'Een totaal van 49 doden beantwoordt aan een sterftegraad van 1,18 procent onder de patiënten die tests hebben ondergaan', meldde het ziekenhuis eerder in een verklaring.

Volgens de bestuurder van het ziekenhuis, Shakti Kumar Gupta, gaf een interne ethische commissie groen licht voor alle tests. Ze waren bovendien conform aan de geldende richtlijnen van de Indische overheid.

Gupta gaf geen details over de ziektes waaraan de baby’s leden, maar bevestigde dat 'al deze (overleden) kindjes zeer ernstig ziek waren'.

De zaak werd aan het licht door de Uday Stichting, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor mensen met aangeboren afwijkingen of met een zeldzame bloedgroep.