OS Atletiek: Belgische meisjes naar finale, Amerikanen eruit
Foto: photo news
Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert hebben zich moeiteloos geplaatst voor de finale van de 4x100m. Ze wonnen hun halve finale, terwijl in de achtergrond de Verenigde Staten uitvielen na een slechte stokwissel.
De eerste drie van elke reeks en de twee tijdsnelsten plaatsten zich voor de finale, die vrijdag om 15u15 Belgische tijd gelopen wordt.

België (42.92) haalde het in de eerste reeks voor Groot-Brittannië (43.02) en Brazilië (43.98). De Verenigde Staten kwamen niet aan omdat slotloopster Lauryn Williams er niet in slaagde de stok te grijpen die Tori Edwards haar aanreikte.

Foutjes Mariën

Na afloop van de halve finale volgde de immense ontlading bij de Belgen. Vooral Hanna Mariën was opgelucht met de finaleplaats: "Dit is natuurlijk een supergrote ontlading. Spijtig dat het nu al niet binnen is. Ik was superzenuwachtig. Bij het starten ben ik door mijn knie gezakt. Ik was me aan het focussen op mijn lijntje en toen ik vertrok, zakte ik door mijn knie, en in plaats van mij langzaam op te richten, liep ik direct helemaal recht. Ik dacht dat het gedaan was, maar heb dan toch alles gegeven. Maar toen ik de stok doorgaf aan Elodie heb ik twee keer moeten steken, bijna tegen het einde van de zone. Voor de rest verliep alles bij iedereen perfect, en ik denk dat we heel dicht bij ons Belgisch record van 42.75 zullen zitten in de finale zonder die foutjes. Van mijn voetblessure heb ik niets gevoeld".

"Een Kim aan 100%"

Kim Gevaert kon weer glimlachen, iets dat haar vorige week niet lukte toen ze uitgeschakeld werd op de 100m: "Ik ben heel tevreden. Toen ik over de lijn kwam, reageerde ik alsof ik al olympisch kampioen was. De voorbije drie dagen zijn niet gemakkelijk geweest, maar het viel eigenlijk wel mee. Ik heb niet naar de reeksen van de 200m gekeken, maar wel naar de finale. Voor de finale van morgen mogen we nu niet te veel denken aan een medaille, want dat zou te veel druk zijn. We moeten ons op onszelf focussen. Onze tijd toont aan dat we goed zijn, en zo was het ook op het WK in Osaka vorig jaar (nvdr. waar ze brons behaalden). Vandaag was ik een Kim aan 100%, dus ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb om de 200m te laten vallen".

Olivia Borlée is ook hoopvol voor de finale: "Deze tijd is uitstekend, zeker in deze omstandigheden. Het was een beetje glad, en het was ook delicater om de stok door te geven. We mogen onszelf nu geen druk opleggen, en we moeten goed rusten. Als die twee foutjes met Hanna in de finale niet gebeuren, dan mogen we hopen".

Elodie Ouedraogo denk terug aan Osaka: "We zijn echt opgelucht, want het is pas de tweede keer dat we met dit team lopen dit jaar. En de Verenigde Staten hebben nog maar eens getoond dat er vanalles kan gebeuren. Maar zo zie je maar dat onze trainingen op de wissels en de timing lonen. We zitten nu met hetzelfde gevoel als in Osaka, en gaan onszelf niet zot laten maken. We zijn waarschijnlijk het enige team dat zichzelf niet te serieus neemt". "Ze weten wat het is"

Coach Rudi Diels was uiteraard erg tevreden met de prestatie van zijn pupillen: "Vanaf het moment dat je een tijd onder de 43 seconden loopt, is het heel scherp. En Kim zei dat ze heel ontspannen heeft gelopen, dus er kan waarschijnlijk nog wat van af. Dat we de derde tijd hebben van alle finalisten? Liever een derde tijd dan een zevende tijd natuurlijk. De meisjes weten sinds het WK in Osaka wat het is, en ze moeten nu gewoon rustig blijven. Ze hebben ook vertrouwen, en dat is een enorm voordeel. Kim was de afgelopen dagen alsof er niets aan de hand was. Eens bij de groep, was de groep weer 100% compleet. Zij geniet echt van de aflossing. Ze besefte dat ze de keuze moest maken, en door de goede prestatie vanavond is ze nu blij dat ze de juiste keuze heeft gemaakt".