De Europese dienstensector en verwerkende industrie toonden in augustus opnieuw een inkrimping, maar de activiteit daalde wel minder hard dan in juli. Dat blijkt uit een eerste raming van de Europese inkoopmanagersindex.
Economen reageren voorzichtig positief op de cijfers en denken dat de eurozone in het derde kwartaal op het nippertje een technische recessie zal vermijden.

De inkoopmanagersindex (PMI-index) voor de verwerkende industrie steeg van 47,4 in juli naar 47,5 in augustus, de eerste stijging sinds januari. De PMI-index voor de dienstensector viel terug van 48,3 in juli naar 48,2 in augustus.

Een cijfer onder 50 wijst op een inkrimping van de economische activiteit, een cijfer boven 50 op groei. De samengestelde index (industrie + diensten) steeg van 47,8 in juli naar 48,0 in augustus. Dat is licht beter dan de gemiddelde verwachting van economen.

De aankoopdirecteurs melden in augustus een verbetering van de nieuwe bestellingen, wat de verwachtingen voor de toekomst ondersteunt. ’De kleine stijging tegenover augustus, doet de hoop opleven dat de economie van de eurozone een technische recessie, twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei, zal vermijden’, denkt econoom Martin van Vliet van ING.

’De betere verwachtingen voor de toekomst kan erop wijzen dat ondernemingen geen recessiescenario verwachten en optimistisch zijn dat de vraag zich later dit jaar zal herstellen.’ De economie van de eurozone kromp in het tweede kwartaal licht. Het was de eerste inkrimping sinds het ontstaan van de eurozone.

De PMI-index voor de Duitse industrie dook in augustus naar 49,9, wat op een inkrimping wijst. Het is de eerste keer in drie jaar dat de activiteit van de Duitse industrie terugloopt. De index voor de dienstensector viel terug van 53,1 in juli naar 50,6 in augustus.