Jos Lansink heeft ons land dan toch geen medaille kunnen bezorgen. De Belgische Nederlander ging in de superfinale tweemaal in de fout. Het was pas de eerste keer dit toernooi dat Lansink balken liet vallen.
Jos Lansink was foutloos begonnen aan de olympische jumpingfinale in Hong Kong. En in tegenstelling tot de kwalificaties bleef hij in de eerste ronde van de medaillestrijd ook binnen de tijd. Maar in de superfinale, de laatste ronde, liep het mis. Na een eerste fout was goud sowieso uitgesloten, en na een tweede fout miste hij ook de barrage om het brons.

De Canadees Eric Lamaze ging met het goud aan de haal. De 40-jarige ruiter haalde het met Hickstead voor de Zweed Rolf-Göran Bengtsson en de Amerikaanse Beezie Madden.

Na twee finalemanches waren Bengtsson en Lamaze de enige twee die foutloos hadden gesprongen. In de barrage liet Bengtsson een balk vallen en kreeg zo vier strafpunten aangesmeerd. Lamaze sprong weer foutloos en won goud. Dat is verrassend want op de laatste Wereldruiterspelen, in 2006 in het Duitse Aken, werd Lamaze, die de Spelen van 1996 en 2000 miste door een dopingzaak, pas 27e.

Het brons ging na een barrage naar de Amerikaanse Bezzie Madden. Zij hield onder andere de Braziliaanse titelverdediger Rodrigo Pessoa en de Duitse topfavoriete Meredith Michaels-Beerbaum achter zich. Jos Lansink werd tiende.

Vier ruiters mochten niet deelnemen aan de finale omdat bij een controle van hun paarden sporen van doping werden gevonden.