In de begroting voor de gezondheidszorg is er momenteel een overschrijding van 117 miljoen euro bij de uitgaven voor geneesmiddelen. Dat heeft het kabinet van de minister van Sociale Zaken, Laurette Onkelinx (PS), bevestigd nadat de cijfers donderdagochtend door de RTBF werden bekendgemaakt.
Het cijfer voor de geneesmiddelen is slechts een schatting in de loop van het begrotingsjaar. Ze wordt geregeld bijgesteld.

Zo werd bij de begrotingscontrole net voor de vakantie geschat dat er een overschrijding van 127 miljoen euro zou zijn. Nu ligt het cijfers dus 10 miljoen lager.

Indien de schatting definitief bevestigd wordt, kan de regering een beroep doen op de reserve van 100 miljoen euro die de geneesmiddelenindustrie volgens de wet moet aanleggen. Dan zou er dus nog 17 miljoen nodig zijn om de begroting sluitend te maken.

Op het kabinet van Sociale Zaken verduidelijkte men dat men maatregelen zoekt om het budget voor de geneesmiddelen opnieuw onder controle te krijgen. Daar luidt het dat de huidige overschrijding niet alarmerend is als men de cijfers vergelijkt met het totale budget voor de sociale zekerheid, dat 21 miljard bedraagt.