Volgens de dalai lama heeft het Chinese leger maandag op een massa Tibetanen geschoten in de oostelijke Tibetaanse regio Kham. Mogelijk zijn daarbij 140 mensen gedood. Dat zegt de spirituele leider in een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde dat vrijdag verschijnt.
Toen de journalist hem vroeg of de Chinese repressie in Tibet voortduurde ondanks het 'olympisch bestand', antwoordde de dalai lama dat het Chinese leger maandag nog op een menigte heeft geschoten in Kham, in het oosten van Tibet. 'Er zouden 140 Tibetanen zijn gedood, maar dit cijfer vraagt nog om bevestiging', zei hij tijdens een bezoek aan Frankrijk.

Sinds het op 10 maart onrustig werd in Tibet, hebben 'geloofwaardige bronnen' volgens de geestelijke leider vastgesteld dat in het gebied van de hoofdstad Lhasa alleen al 400 mensen zijn gedood. Ze zouden doodgeschoten zijn toen ze ongewapend betoogden.

'Over heel Tibet bekeken, is het aantal slachtoffers uiteraard veel hoger. Tienduizenden mensen zijn gearresteerd en men weet niet waar ze in de cel zitten', zo staat afgedrukt in Le Monde.

De Nobelprijswinnaar zei dat het Chinese leger in Tibet 'echte legerkampen bouwt. Deze kolonisering door het leger is bedoeld om lang te duren'.

Nog volgens de dalai lama is er 'geen enkele opening' voor een dialoog met Peking geweest. 'Na de onlusten van maart en de Olympische Spelen hebben wij in positieve signalen geloofd. Wij zijn echter snel een toontje lager gaan zingen. Onze gezanten zijn tegen een muur aangelopen.'