Blatter wil olympisch toernooi op FIFA-kalender
Foto: reuters
Joseph Blatter, de voorzitter van de Internationale Voetbalbond FIFA, wil het olympisch voetbaltoernooi dan toch op de FIFA-kalender zetten. "We gaan als toernooi verder met spelers onder 23 jaar, maar zullen het toernooi op de internationale kalender plaatsen", verklaarde de FIFA-voorzitter donderdag in Peking.
Op die manier zal het in de toekomst makkelijker worden om spelers te laten deelnemen aan een olympisch voetbaltoernooi. Voor het toernooi in Peking lagen immers enkele, vooral Duitse, clubs dwars om hun spelers af te staan. Op het FIFA-congres van mei 2009 zal de verandering officieel bekrachtigd worden.

Daarnaast zal de FIFA in oktober met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) rond de tafel gaan zitten om over de leeftijd van de spelers op het olympisch voetbaltoernooi te spreken. Momenteel mogen enkel spelers onder 23 aan het toernooi deelnemen en mag elk land drie dispensatiespelers (ouder dan 23) in zijn selectie opnemen. "Het zou een oplossing kunnen zijn om te zeggen: spelers zijn onder 23, punt", aldus Blatter. Eerder had IOC-voorzitter Jacques Rogge al laten weten dat hij voorstander is van een olympisch voetbaltoernooi met alle topvoetballers, ongeacht hun leeftijd.

" Belangstelling was nooit zo groot"

Blatter voegde in de kantlijn toe dat het aantal toeschouwers en kijkers op het olympisch voetbaltoernooi nooit zo hoog was. In totaal keken 1,9 miljoen mensen naar de halve finales op het olympisch toernooi. De wedstrijden bij de mannen trokken gemiddeld 41.900 toeschouwers, bij de vrouwen waren dat er 26.600.

Nu de finales en de match voor het brons nog op het programma staan, zal de kaap van 2 miljoen kijkers zeker overschreden worden.