De verhoging van het aantal antidopingcontroles tijdens de Olympische Spelen, gecombineerd met deze die voor de Spelen werden uitgevoerd, hebben een ontradend effect op de mogelijke valsspelers, verklaarde IOC-voorzitter Jacques Rogge in Peking.
'Ik ben eerder een bescheiden iemand maar we boeken vooruitgang in de strijd tegen doping in de sport, verklaarde hij. Er waren 12 positieve gevallen in Sydney (in 2000) en 26 in Athene (2004) en als we dit laatste cijfer niet halen dan kunnen we stellen dat de afschrikkende en ontradende factor werkt'.

'De atleten hebben angst om naar doping te grijpen als er meer controles zijn", voegde hij eraan toe. De baas van het IOC feliciteerde ook de

internationale federaties voor de geleverde inspanningen sinds 2004. 'Voor de Spelen van Athene werden er 26 positieve gevallen ontdekt, voornamelijk in het gewichtheffen', vertelde Jacques Rogge. 'We hebben (in 2008, nvdr) aan de federaties laten weten dat ze veel vlugger moeten starten met hun controles voor de Spelen'.

'Zo zijn er tijdens de zes weken voor de Spelen 39 dopinggevallen opgedoken, vooral bij de Grieken en de Russen. Wat wil zeggen dat we 39 valsspelers hebben belet om naar de Spelen te komen en zo de resultaten te vervalsen'.

Rogge verzekerde dat de atleten die gebruik maken van methoden en producten die nog niet opspoorbaar zijn, ook niet veilig zijn.

'Dit is waarom we de stalen invriezen, legde de IOC-voorzitter uit. Ze kunnen op elk moment onderzocht worden vanaf het moment dat we een nieuwe substantie kunnen ontdekken'.

'Het is echt veel moeilijk om nu vals te spelen, concludeerde hij. En dat heeft op zich ook een ontradend affect'.

Al vijf positieve gevallen tijdens de OS

Op vier dagen van het einde van de Spelen hebben vijf atleten al een positieve test afgelegd.

De Spaanse wielrenster Maria Isabel Moreno (EPO), de Noord-Koreaanse schutter Kim Jong-su (betablokker), de Vietnamese gymnaste Do Thi Ngan Thuong (vochtafdrijver) en de Oekraïense gewichthefster Lyudmila Blonska (anabole steroïden) zijn positief bevonden in China, terwijl de Griekse atlete Fani Chalkia, de olympische kampioene van de 400m horden in Athene, betrapt werd op steroïden tijdens een trainingsstage in Japan.

Rogge verwachte net voor het begin van de Spelen dat we statistisch gezien 30 tot 40 dopinggevallen konden verwachten in Peking. Woensdag liet het IOC weten dat het al 4133 van de 4550 geplande dopingcontroles heeft uitgevoerd.