Minister van Justitie Jo Vandeurzen wil de rechtsbijstandsverzekering aantrekkelijker maken door de premie fiscaal aftrekbaar maken. De huidige beperkte fiscale aftrek blijkt onvoldoende, terwijl de gerechtskosten zwaar kunnen oplopen sinds de winnende partij van een rechtszaak een deel van de kosten kan terugeisen van de verliezer. Dat verklaarde een kabinetsmedewerker aan de VRT.
Om te voorkomen dat men lichtzinnig rechtszaken zou aanspannen, werd de wet aangepast dat de winnende partij van een rechtszaak een deel van de gerechtskosten kan terugeisen van de verliezer. Het gevolg is dat een proces beginnen bijzonder duur kan worden.

Daarom besliste de vorige minister van Justitie, Laurette Onkelinx, al om de rechtsbijstandsverzekering fiscaal aantrekkelijker te maken.

Volgens adviseur Toon Musschoot van het kabinet Justitie is die aftrek ontoereikend.

'Er bestaat een zeer fiscale beperkte stimulans, waarbij enkel een verzekeringstaks van 9,25 procent wegvalt', verklaarde de woordvoerder aan de VRT.

Vandeurzen wil daarom de verzekeringspremie aftrekbaar maken. Hij verwacht dat de verzekeringssector zelf met een product voor de dag komen.

Het voorstel wordt volgens de woordvoerder van de minister van Justitie binnen de regering besproken.

Er is ook nog overleg voorzien met de verzekeringssector, de advocaten en Testaankoop. Daarnaast moeten ook de nodige middelen gevonden worden om de maatregel te bekostigen.