Umicore verhoogt verwachtingen na sterk semester
Umicore kende een sterk eerste halfjaar. Foto: rr
Materiaaltechnologiegroep Umicore trekt zijn jaarverwachtingen voor de recurrente bedrijfswinst op. De groep rekent op een rebit van 385 tot 405 miljoen euro, terwijl ze eerder uitging van 365 tot 390 miljoen euro. Het aandeel van Umicore steeg als gevolg van het goede nieuws met tien procent.
In de eerste zes maanden kwam de recurrente bedrijfwinst uit op 215,4 miljoen euro. Dat is een toename van 8,2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. De meest optimistische analisten gingen uit van zo'n 203 miljoen euro rebit.

Netto kwam de groep uit op 137,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 14,2 procent tegenover de eerste helft van 2007, als geen rekening wordt gehouden met de afgesplitste zinkactiviteiten die zijn ondergebracht in Nyrstar. Per aandeel bedroeg de winst 1,17 euro.

Het bedrijf meldt in zijn halfjaarrapport dat 310 miljoen euro van het aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen euro is voltooid. Umicore heeft daardoor 8,8 procent van de aandelen in eigen handen.

Het zijn de laatste halfjaarresultaten van gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen. Hij wordt in november voorzitter van het bedrijf in de plaats van Karel Vinck. De nieuwe gedelegeerd bestuurder wordt Marc Grynberg, die nu nog aan het hoofd staat van de afdeling autokatalysatoren.

Op Euronext Brussel worden de resultaten positief onthaald. Het aandeel van Umicore steeg tot 10 procent hoger. Na de publicatie van de cijfers staat het aandeel terug op de kooplijst van KBC Securities.