Rogge: 'Bolt moet zich ook als een ware kampioen gedragen'
De ongenaakbare Bolt Foto: ap
IOC-voorzitter genoot net als vele miljoenen mensen van de triomf van Usain Bolt op de 200 meter. 'Toch moet hij nog volwassener worden en zich als een ware kampioen gedragen', aldus Rogge.
Cameraschuw is Bolt, sinds gisteren wereldrecordhouder op zowel de 100 als 200 meter, niet. 'Ik ben de allerbeste', riep hij na zijn 100 meter in de lens.

'Bolt kan men vergelijken met Jesse Owens in de jaren '30' aldus de IOC-voorzitter. 'Hij heeft in elk geval een duidelijke marge voor op zijn rivalen. Als hij die marge kan behouden, realiseert hij werkelijk iets heel moois'. Op de spelen van Berlijn won Owens in 1936 4 gouden medailles (100 m, 200m, 4x100m en verspringen).

'Maar', vervolgde Rogge, 'hij moet dringend wat rijpen. Hij is een 22-jarige jongeling die respect moet tonen ten overstaan van zijn rivalen. Dat ligt meer in de geest van het olympisch ideaal. Maar dat zal hij nog wel leren.'

'Ik heb er geen probleem mee als hij na de finish zijn schoenen triomfantelijk laat zien, maar hij zou ook zijn tegenstanders even moeten bedanken met een hand of een tik op de schouder.'

'Dat gebaar van 'pak me dan, als je kan' moet hij niet herhalen' aldus onze landgenoot waarmee hij verwees naar de laatste meters van de finale in de 100 m waarin Bolt de armen wijd openspreidt naar het publiek, gebaar dat bij velen overkwam als het belachelijk maken van zijn zeven tegenstrevers.

Bolt kan de uitspraken van de IOC-voorzitter vandaag op zijn verjaardag eens rustig analyseren.