Omstandigheden vliegtuigcrash nog onduidelijk
In de crash kwamen 153 mensen om het leven en raakten er 19 gewond. Foto: ap
De omstandigheden waarin het ongeluk met een vliegtuig van Spanair gisteren op de luchthaven van Madrid zich voordeed, zijn nog onduidelijk.
Volgens de Spaanse minister van transport Magdalena Alvarez, zou het vliegtuig MD 82 net beginnen opstijgen. De voorste wielen waren reeds van de grond maar de vraag is of dit ook het geval was met de achterste banden.

Op dat moment zou volgens de Spaanse media de motor aan de linkerkant van het vliegtuig vuur gevat hebben en het onstabiele vliegtuig naar rechts hebben doen uitwijken alvorens in twee te breken door de schok. Het vuur zou zich daarop zeer snel hebben verspreid.

Enkele experten menen echter dat een brand aan de motor niet volstaat om zo’n ongeluk te veroorzaken. Volgens hen zouden er nog andere oorzaken zijn voor de catastrofe.

De zwarte dozen van het vliegtuig zijn teruggevonden en worden zo snel mogelijk geanalyseerd. De staatssecretaris van Communicatie, Nieves Goicoechea, heeft verklaard dat het ’zonder enige twijfel gaat over een ongeval’. De hypothese van een aanslag is dus niet aan de orde.

Het gecrashte vliegtuig, McDonnell Douglas 82, was 15 jaar oud wat niet oud is voor burgervliegtuigen. Het zou begin 2008 nog zijn nagekeken, aldus Spanair.

De passagierslijst van het neergestorte Spanair-vliegtuig in Madrid is vrijgegeven. De namenlijst is gepubliceerd op de website van de vliegtuigmaatschappij. De nationaliteit van de inzittenden wordt niet vermeld.