Rusland heeft Tsjechië indirect laten weten dat het tegenmaatregelen zal nemen als het Oost-Europese land delen van het Amerikaanse raketschild op zijn grondgebied installeert. Dat meldt het persbureau Interfax.
Praag begaat een grote vergissing als het Amerikaanse radarinstallaties op zijn grondgebied toelaat, zo zei de opperbevelhebber van de Russische strijdkrachten, Joeri Baloezjevski, tijdens een ontmoeting met de Tsjechische viceminister van Landsverdediging, Martin Bartak.

In dat geval zal Rusland verplicht zijn 'veiligheidsmaatregelen te nemen'. En daar kan ook Tsjechië bij betrokken worden, aldus Baloezjevski.

De generaal vindt dat Tsjechië pas een beslissing moet nemen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden.

De Verenigde Staten willen in Tsjechië een radarinstallatie bouwen en in Polen raketten stationeren. De projectielen moeten een schild vormen tegen aanvallen van zogeheten schurkenstaten. Volgens het Kremlin vormt het raketschild een bedreiging voor de Russische veiligheid.