Het Turkse leger heeft dinsdag nadrukkelijk ontkend dat het een politieke agenda zou hebben. Berichten over geheime besprekingen met presidentskandidaat Abdullah Gül zijn complete fantasie, aldus de legerleiding in een verklaring.
De ontkenning lijkt een reactie op een waarschuwing van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan van maandagavond, dat het leger zich moet onthouden van bemoeienis met de politiek.

'Het is uitgesloten dat de Turkse strijdkrachten met enig individu of instituut over enig vraagstuk onderhandelen', zei het leger in een communiqué. De verklaring kwam nadat het parlement maandagmiddag in een eerste ronde had gestemd over de kandidatuur van minister van buitenlandse zaken Gül voor het presidentschap.

Gül haalde weliswaar niet de vereiste stemmen voor een rechtstreekse verkiezing, maar lijkt zeker van de overwinning in de volgende ronde, die op 28 augustus wordt gehouden.

De premier waarschuwde maandagavond in een tv-uitzending van Kanaal D voor interventie van legerzijde. 'Als het leger in de politiek wordt betrokken, waarom zijn wij dan hier', vroeg Erdogan zich af. 'Als wij in een (...) democratische, seculiere, sociale en wettige staat geloven, moeten we in de eerste plaats de Turkse strijdkrachten hier buiten houden.'

Gül is een vooraanstaand lid van de islamitisch georiënteerde AK-partij. Zijn kandidatuur stuitte maanden geleden op verzet van het seculiere establishment waaronder het leger, dat vreest dat Gül de strikte scheiding van staat en religie zal afzwakken. Honderdduizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen Gül als presidentskandidaat.

Güls kandidatuur is des te meer omstreden onder secularisten omdat zijn vrouw een hoofddoekje draagt. De oprichter van de moderne Turkse staat, Mustafa Kemal Atatürk, beschouwde dergelijke religieuze uitingen als een taboe in het dagelijks leven en de oppositie ziet het als een schande dat een presidentsvrouw met een hoofddoekje het presidentiële paleis zou betrekken.

De AK-partij heeft sinds een overtuigende zege in de parlementsverkiezingen van juli 341 van de 550 zetels in het parlement, een ruime meerderheid.

Hoewel het presidentschap grotendeels een ceremoniële functie betreft, gaat het ambt gepaard met de bevoegdheid om wetsvoorstellen met een veto te kunnen blokkeren, een belangrijk machtsmiddel in de handen van tegenstanders van hervormingen.