Bejaarde surfer uit Hawaii doneert planken aan Gazastrook
JERUZALEM - Een 86-jarige joodse surfgoeroe uit Hawaii heeft twaalf surfplanken gedoneerd aan de Gazastrook. Hij hoopt dat de sport zal helpen om Israëliërs en Palestijnen samen te brengen.
Dorian Paskowitz, een gepensioneerde arts, kwam de planken dinsdag zelf afleveren bij de kleine surfgemeenschap van Gaza. 'God surft nog met de duivel, als de golven goed zijn', schertste Paskowitz. 'Als een surfer een andere surfer ziet met zijn plank, moet hij wel iets zeggen dat hen samenbrengt', voegde hij er op een iets serieuzere toon aan toe.

De oude surfer overhandigde zijn planken bij de grensovergang tussen Israël en Gaza aan zijn Palestijnse collega-surfers. Hij zei dat hij in actie kwam toen hij hoorde dat twee surfers uit de Gazastrook niet samen van de woeste zee konden genieten, omdat ze met zijn tweeën maar één plank bezaten.

De donatie maakt deel uit van 'Surfing for peace', een grootschalig project dat surfers in het Midden-Oosten dichter bij elkaar wil brengen. Ook achtvoudig wereldkampioen Kelly Slater, die zelf van Syrische afkomst is, komt in oktober naar Israël.