WARSCHAU - De Diet, het 'lagerhuis' in het Poolse parlement, spreekt zich pas in september uit over een eventuele ontbinding van de volksvertegenwoordiging, wat de weg effent voor vervroegde verkiezingen. Dat heeft Bronislav Komorowski, de vicevoorzitter van de Diet, bekendgemaakt.
De Diet komt woensdag voor het eerst weer samen na het zomerreces. De parlementsleiding kwam dinsdag bijeen en besliste dat pas volgende maand wordt gestemd over een ontbinding van het parlement zelf en over een motie van wantrouwen die door de liberale oppositie is ingediend tegen de conservatieve regering van premier Jaroslaw Kaczynski.

Begin augustus hebben de gebroeders Kaczinsky zich uitgesproken voor vervroegde verkiezingen, twee jaar voor het normale einde van de legislatuur. Zij opperden daarbij 21 oktober als datum. Voor hun streven hebben zij de steun van de belangrijkste oppositiepartij, het BurgerPlatform (PO), dat de politieke stabiiliteit in Polen wil herstellen.

Vorige week heeft president Lech Kaczinsky een nieuwe stap naar verkiezingen in oktober gezet. Hij ontsloeg toen de populistische en ultrakatholieke ministers formeel en maakte zo een einde aan de regeringscoalitie. Zijn tweelingsbroer Jaroslaw leidt bijgevolg nu een minderheidskabinet dat bestaat uit leden van zijn eigen conservatie PiS-partij en enkele deskundigen.

Om het parlement te ontbinden, moeten minstens 307 van de 460 volksvertegenwoordigers 'ja' stemmen. De conservatieven en de liberalen controleren samen 61 procent van de zetels. Zij moeten nog 26 stemmen verwerven om een einde te maken aan het huidige mandaat van de verkozenen.

De PiS (Recht en Gerechtigheid) is geen favoriet in de peilingen. Het Burgerplatform ligt twee procentpunt voor. Twee jaar geleden kon de conservatieve partij een kromme situatie echter rechtzetten dankzij een goede campagne.