TEHERAN - De Iraans-Amerikaanse academica Haleh Esfandiari, die sinds begin mei in Teheran werd vastgehouden op verdenking van ondermijning van de staatsveiligheid, is dinsdag op borgtocht vrijgelaten.
Er is een borgsom betaald van drie miljard rial (245.000 euro). Dat heeft Mohammad Shadabi, een medewerker van het openbaar ministerie in Teheran, gezegd.

Esfandiari is directeur voor het Midden-Oosten van het Woodrow Wilson Center in Washington. Zij werd in mei gearresteerd tijdens een bezoek aan Iran.

Het centrum zei te hebben vernomen dat Esfandiari door familie in Teheran zou worden opgehaald. Echtgenoot Shaul Bakhash zei dat Esfandiari’s moeder in Teheran dinsdagochtend een telefoontje van het openbaar ministerie had ontvangen waarin de vrijlating werd aangekondigd. Het eigendomsbewijs van haar flat in Teheran zou als onderpand dienen. Over de voorwaarden van de invrijheidstelling wist Bakhash, die in Maryland in de VS verblijft, niets te vertellen.

De problemen van Esfandiari in Iran begonnen op 30 december toen drie gemaskerde en gewapende mannen haar beroofden terwijl zij na een bezoek aan haar 93-jarige moeder op weg was naar de luchthaven van Teheran. Zonder paspoort kon zij het land niet uit. Wekenlang werd zij door de autoriteiten ondervraagd, soms wel acht uur per een dag, aldus het Woodrow Wilson Center. Half mei bevestigde Iran dat Esfandiari onder arrest stond en zou worden aangeklaagd. Nadien mocht zij vanuit de gevangenis enkel kort telefoneren met haar moeder.

Of Esfandiari Iran mag verlaten kon Shadabi niet zeggen. De autoriteiten lieten eerder deze maand weten dat zij de onderzoeken naar Esfandiari en Kian Tajbakhsh, een andere Iraanse Amerikaan die eveneens werd verdacht van samenzwering tegen de nationale veiligheid, aan het afronden waren. Volgens het Iraanse ministerie van inlichtingen probeerden Esfandiari en haar organisatie netwerken van Iraniërs op te zetten, met als uiteindelijke doel een 'zachte revolutie' in Iran te starten, naar het voorbeeld van de geweldloze omwentelingen die een eind maakten aan het communisme in Oost-Europa.

Tajbakhsh is een stadsplanningadviseur van het Open Society Institute van de Soros Foundation in New York. In Iran zitten nog twee andere Iraans-Amerikanen vast die worden beticht van activiteiten tegen de staatsveiligheid: Parnaz Azima van Radio Farda en Ali Shakeri. Shakeri zit gevangen en Azima is vrij, maar mag het land niet verlaten.