Het Bal van de Burgemeester is dit jaar aan zijn vijfde editie toe. Voor die gelegenheid werd de traditionele formule van het openluchtbal opgefrist met een aantal nieuwe ingrediënten. Zo is er dit jaar voor het eerst een Kidsbal en verzorgt De Lijn na afloop van het bal ’de veilig-terug-naar-huis-service’. Plaats van afspraak is zaterdag 15 september onder de hangars aan de Scheldekaaien, links van het Zuiderterras.
Het openluchtbal ’Me’eel Aantwaarpe’ begint stilaan een vaste waarde te worden op de Antwerpse feestkalender. De vijfde jaargang van het bal was voor de burgemeester de aanleiding om een en ander in een nieuw kleedje te steken. Zo wordt er dit jaar een bal ingericht voor Antwerpse kinderen tussen 6 en 12 jaar.

Het Kidsbal, van 19.00 tot 21.00 uur, wordt gepresenteerd door Britt van Marsenille van Ketnet. Op het programma staat onder meer een initiatie en demonstratie van ’jumpen’, de bij het jonge volkje razend populaire dansstijl. De Nederlandse topjumper Patrick tekent present voor de demonstratie. Kids die niet van dansen houden, kunnen zich uitleven op een monumentale knikkerpiste. Omdat ouders op het bal niet toegelaten zijn, wordt er een ouderopvang voorzien. Zo kunnen de mama’s en papa’s hun kroost ongestoord in de gaten houden, terwijl ze zelf kunnen kijken naar filmpjes uit hun eigen kindertijd: van Fabian van Fallada tot Kapitein Zeppos. Tante Terry houdt in de ouderopvang een oogje in het zeil.

Na het kidsbal worden de volwassenen op de dansvloer verwacht. Voor hen zijn er gastoptredens van onder meer Stijn, Bart Peeters, Geert Hoste, Warre Borgmans en Axl Peleman. Net zoals vorig jaar neemt Flip Kowlier plaats achter de draaitafels.

Nieuw dit jaar is dat vervoersmaatschappij De Lijn na afloop van het bal, dat om 2 uur de deuren sluit, een ’veilig-terug-naar-huis-service’ aanbiedt. Om 2.15 uur stipt vertrekken er op de busparking naast het Zuiderterras acht bussen, eentje voor elk district, die de feestvierders gratis terugbrengen naar een centraal punt in hun eigen district. De plaatsen in de bussen zijn wel beperkt.

Wat niet verandert, is de gratis toegang tot beide bals. De opbrengst van het bal is ook nu weer bestemd voor een goed doel. Dit jaar gaat het geld naar Het Huis, een vrijwilligersorganisatie op het Kiel die een neutrale bezoekruimte organiseert voor ouders en kinderen in probleemsituaties. Dankzij het geld kan Het Huis, dat geen subsidies ontvangt, haar dagelijkse werking verzekeren.