CAMBRIDGE - Vrouwen houden het meest van rode tinten, mannen van blauw-groene. Dat blijkt uit een test bij 208 inwoners van Groot-Brittannië. Maar boven alles is blauw de lievelingskleur van allebei.
Honderdeenenzeventig Britten, tussen de 20 en 26 jaar oud, moesten uit een aantal rechthoekenparen met verschillende kleuren telkens één kiezen. Daarbij bleek duidelijk dat vrouwen een voorkeur hadden voor rode en lila tinten.

Om te verifiëren of de kleurkeuze biologisch of sociologisch te verklaren is, voerden de onderzoekers de test ook uit bij zevenendertig Chinezen, die maximaal drie jaar in Groot-Brittannië verbleven. De resultaten waren vergelijkbaar, wat er volgens hen op wijst dat de voorkeur voor bepaalde kleuren biologisch bepaald is.

'We hadden wel verwacht dat mannen en vrouwen andere lievelingskleuren zouden hebben, maar waren toch verrast over het uitgesproken verschil', aldus Anya Hurlbert van de univeriteit van Newcastle, auteur van de studie. Volgens haar is de voorkeur voor bepaalde kleuren evolutionair te verklaren. Zo verzamelden vrouwen in de prehistorie bijvoorbeeld rijpe, rode vruchten voor het voeden van hun gezin. Ook doet rood denken aan een gezonde gelaatskleur.

Voor het feit dat blauw de lievelingskleur is van zowel mannen als vrouwen, zijn meerdere verklaringen mogelijk. Zo betekent een blauwe hemel mooi weer en hebben zuivere waterbronnen een blauwige kleur.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in