Sterkste dier ter wereld is blinde mijt
TÜBINGEN - Het sterkste dier ter wereld is de blinde hoornmijt. Dat schrijven Michael Heethoff en Lars Koerner van de universiteit van Tübingen in het Journal of Experimental Biology.
Reden voor die stelling is dat de kleine geleedpotigen -minder dan een millimeter groot- in staat zijn ongeveer 1.200 keer hun eigen gewicht te heffen. De mijt is daarmee vijf keer sterker dan in theorie van een dergelijk organisme te verwachten is, zo schrijven de wetenschappers.

In het dierenrijk is volgens Heethoff nog geen grotere krachtverhouding gemeten.

De in de tropen vaak voorkomende hoornmijt (Archegozetes longisetosus) weegt een tienduizendste van een gram en leeft op de bodem van rottende organismen. Ze heeft sterke klauwen van ongeveer een twintigste van een millimeter groot.

De wetenschappers onderzochten hoe hard ze aan de mijt moesten trekken om ze los te krijgen uit een kunstmatig gecreëerde bodem in een laboratorium.

De klauwen van de mijt ontwikkelden daarbij een kracht van 1.170 kilonewton per vierkante meter. Enkel de scharen van sommige kreeftensoorten overtreffen dat nog, maar als de grootte van de dieren vergeleken wordt, kan niemand tippen aan de hoornmijt.