Polen heeft de Europese Unie een plan voorgelegd voor de redding van de scheepswerf van Gdansk, waar in 1980 de wieg stond van het vrije vakverbond Solidariteit. Een nieuwe botsing tussen Brussel en Warschau dreigt, omdat de regering van premier Jaroslaw Kacszynski maar één van de drie dokken wil sluiten, terwijl de Europese Commissie er twee dicht wil hebben.
'Wij houden vast aan het plan om twee dokken te behouden', zei onderminister van economie Pawel Poncyliusz tegen het Poolse persbureau PAP. 'Als we in zouden gaan op het verzoek van de EU om maar één dok te behouden, dan is de scheepswerf van Gdansk in 2010 maar een piepklein bedrijf, geen scheepswerf meer.'

In Brussel zei woordvoerster Amelia Torres van de Europese Commissie dat de maandag van Polen ontvangen brief nog wordt bestudeerd. Over de inhoud wilde zij zich niet uitlaten. 'Wat de Commissie wil zien is uiteraard niet een gesloten scheepswerf in Gdansk, maar een echte, ingrijpende reorganisatie van de onderneming die op lange termijn levensvatbaar is', zei Torres. 'Wij zijn ons bewust van de historische betekenis van de scheepswerf in Gdansk.'

De werf was ooit toonaangevend in Europa, maar dreigt nu onder te gaan in de concurrentieslag met Azië, waar arbeid goedkoper is. De Europese Commissie wil dat Polen een plan voorlegt voor de sanering van de werf, anders moet de werf miljoenen aan regeringssubsidies terugstorten die sinds Polen in 2004 tot de EU toetrad werden ontvangen.

Bij de werf werken ongeveer drieduizend mensen. Bij sluiting van een of meer dokken zouden honderden hun baan verliezen.