Natascha Kampusch heeft medelijden met ontvoerder
In haar derde televisie-optreden sinds ze een jaar geleden ontsnapte, heeft de 19-jarige Oostenrijkse Natascha Kampusch maandag gezegd dat ze steeds meer medelijden krijgt met haar ontvoerder.
Kampusch werd in maart 1998 ontvoerd toen ze op weg was naar school. Ze was toen elf jaar oud. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, hield haar acht jaar lang in een geblindeerde kelder onder zijn huis verborgen.

Een jaar geleden, op 23 augustus 2006, slaagde ze erin aan haar belager te ontkomen. Toen de 44-jarige Priklopil ontdekte dat het Natascha was gelukt te ontsnappen pleegde hij diezelfde avond nog zelfmoord door voor de trein te springen.

Arme, misleide ziel

'Nu gaat het steeds beter met mij, alhoewel ik nog altijd zeer schichtig ben en problemen heb met mijn bloedsomloop', zo zegt Kampusch op de Oostenrijkse zender ORF.

'Alles wat ik nu kan zeggen is dat ik steeds meer medelijden voel voor mijn ontvoerder. Hij was een arme ziel, verloren en misleid'.

'Op een dag heb ik hem verteld dat ik op zijn graf zou dansen. Ik bedoelde het op een cynische manier. Het was altijd duidelijk dat maar een van ons tweeën zou overblijven. En dat ben ik geworden', klonk het nog.

Realityshow

Kampusch haalde ook nog zwaar uit naar haar familie: 'Als mijn familieleven verwordt tot een realityshow moet ik misschien in de toekomst afstand nemen', zo verwees ze naar de tv-optredens van haar moeder, die ook een boek over de ontvoering van haar dochter schreef.

Het interview vond plaats in het Spaanse Barcelona, waar Kampusch verblijft op kosten van de Oostenrijkse televisiezender.