De Argentijnse regering heeft de gerechtelijke diensten gevraagd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de top van de lokale afdeling van de Brits-Nederlandse oliegigant Shell.
Die zou een wet over de dieselbevoorrading hebben geschonden. De gedelegeerd bestuurder van de Argentijnse tak van Shell, José Aranguren, riskeert een gevangenisstraf van vier jaar.

De Argentijnse minister van Binnenlandse Handel Guillermo Moreno beschuldigt Shell ervan zich niet gehouden te hebben aan een wet uit 1974 die bepaalt dat oliebedrijven een bepaalde hoeveelheid diesel moeten aanhouden in hun tankstations. Hoewel een aantal waarnemers zich vragen stellen bij de grondwettelijkheid van deze richtlijn is het Argentijnse gerecht toch een vooronderzoek gestart.

Minister Moreno zal deze week nog tegen Shell getuigen, schrijft de Argentijnse krant La Nación. Wordt de plaatselijke Shell-topman Aranguren schuldig bevonden, dan riskeert hij een gevangenisstraf die kan variëren van 90 dagen tot 4 jaar. Moreno eist een gevangenisstraf nadat hij Shell eerder al voor zo’n een miljoen Argentijnse peso (zo’n 234.000 euro) aan boetes had opgelegd voor het niet naleven van de bevoorradingswet.

In een reactie aan de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad zegt Shell dat zijn Argentijnse tak alle wetten van het land respecteert en voldoet aan de verplichtingen naar zijn klanten.