Democratisch presidentskandidaat Barack Obama wil het Amerikaanse embargo tegen Cuba verzachten en de regels voor familiebezoeken aan het eiland en voor het overmaken van geld versoepelen.
Dat heeft zijn campagneteam maandag bevestigd. Volgens woordvoerster Jen Psaki beschouwt Obama het huidige Amerikaanse beleid ten opzichte van Cuba als een 'humanitaire en strategische blunder'. Het maakt de Cubanen afhankelijker van het Castro-regime en isoleert hen daarmee van de boodschap van verandering die Cubaanse Amerikanen uitdragen, zei zij.

Door de beperkingen die in 2004 door de regering-Bush werden verscherpt mogen de meeste Cubanen in de VS nu nog maar eens in de drie jaar het eiland bezoeken en elke drie maanden niet meer dan driehonderd dollar per huishouden naar directe familie sturen. Voorheen mochten ze elk jaar op bezoek en tot drieduizend dollar overmaken. Ook reizen van onderwijsgroepen of religieuze groepen naar Cuba werden aan strakkere regels gebonden.

De stemmen van Cubaanse ballingen geven in de staat Florida vaak de doorslag, en presidentskandidaten volgen in de regel de aanbevelingen van de radicaalste en luidruchtigste leiders van de gemeenschap, die voor een volledig embargo tegen de regering van Fidel Castro zijn. Maar de stemming in de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap is aan het veranderen. In tegenstelling tot de eerste immigranten, die vaak hun hele familie meenamen naar de VS, hebben de meeste Cubanen die nu aankomen familieleden moeten achterlaten.

Steeds minder van deze immigranten zijn felle tegenstanders van de regering en willen hun familie kunnen blijven bezoeken en geld naar huis kunnen sturen. Verder zijn veel Cubaanse ballingen gefrustreerd over het embargo, dat na bijna 45 jaar de val van Castro nog niets dichterbij heeft gebracht. Met diens ziekte en een mogelijke leiderschapswisseling op komst staan zij meer open voor een wijziging in het Amerikaanse beleid.

Vorige week sprak de Democratische partijafdeling van Miami-Dade zich uit tegen de beperkingen. Voorzitter Joe Garcia toonde zich dan ook ingenomen met het voorstel van Obama: 'Het geeft blijk van moed en van een voornemen om de retoriek van de status-quopolitiek te verlaten, het enige wat de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in de afgelopen halve eeuw van ongeacht welke partij heeft gekregen.'

Het is niet voor het eerst dat senator Obama krachtig stelling neemt ten aanzien van het buitenlands beleid. Eerder deze maand waarschuwde hij Pakistan dat het meer moest doen om terrorisme te bestrijden en in juli zei hij dat hij in zijn eerste jaar als president zou willen praten met de leiders van Iran, Syrië, Venezuela, Noord-Korea en Cuba.