De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner heeft dinsdag gezegd dat de Verenigde Staten de problemen in Irak niet in hun eentje kunnen oplossen en dat de Iraakse functionarissen met wie hij deze week in Bagdad gesproken heeft 'iets verwachten' van Frankrijk.
Kouchner sprak met de Franse radiozender RTL vanuit Bagdad, waar hij zondag verrassend arriveerde voor een bezoek. Hij is de eerste hoge Franse functionaris die Irak bezoekt sinds de Amerikaanse inval in 2003, waar Frankrijk fel tegen was.

'Het was noodzakelijk om hier te zijn', zei Kouchner, die dinsdag uit Irak vertrekt. 'Ik geloof dat op grond van wat zich hier afspeelt de wereld zal veranderen (...) en dat wij hier moeten zijn'.

Kouchner zei dat Frankrijk een 'zeer bijzondere positie' inneemt in Irak. 'Wij hebben duidelijk afstand genomen van het Amerikaanse beleid en wij waren geen voorstander van de Amerikaanse interventie.'

Kouchner hield vol dat het bezoek een eigen initiatief was, en niet het resultaat van de ontmoeting van de nieuwe Franse president Nicolas Sarkozy met de Amerikaanse president George Bush, eerder deze maand in Maine. Hij zei zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice enkele uren voor de reis op de hoogte te hebben gesteld, evenals zijn Duitse ambtgenoot en het Portugese voorzitterschap van de Europese Unie.

Uit eigen land kreeg Kouchner van de socialist Jean-Pierre Chevènement het verwijt dat hij voor Bush 'berouw' heeft getoond voor het Franse verzet tegen de oorlog en dat zijn bezoek de diplomatieke reputatie van Frankrijk in de Arabische wereld grote schade zal berokkenen. Kouchner riposteerde dat Chevènement klaarblijkelijk de 'met bloed besmeurde dictator Saddam Hussein' steunde.