Dean heeft aan kracht ingeboet
Bij de overtocht van Mexico heeft Dean geen slachtoffers gemaakt. Het oog van de orkaan bereikte vanmorgen de kust van het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Dean heeft ondertussen veel van zijn kracht verloren en is verzwakt tot een storm van de eerste categorie.
Het oog van de orkaan bereikte het vasteland in de staat Quintana Roo, met wind van 230 km per uur en rukwinden tot 325 km per uur. De orkaan heeft bomen en elektriciteitspalen ontworteld. Stroom is uitgevallen, maar de telefoon werkte nog.

De meest toeristische centra op Yucatan (Cancun, Playa del Carmen, Chichen Itza) zijn niet zwaar getroffen door het natuurgeweld.

Volgens de Duitse touroperators TUI en Thomas Cook heeft de toerististische infrastructuur op Jamaïca de orkaan goed doorstaan. Er is geen schade gemeld en de hotelinfrastructuur bleef intact.

Categorie 1

Dean zwol op zijn weg naar Mexico aan tot een orkaan van de zwaarste categorie 5, dat wil zeggen dat Dean 'mogelijk catastrofaal' is. Maar de orkaan verzwakte intussen tot een storm van de eerste categorie toen hij over Yucatan trok.

Zodra hij de Golf van Mexico bereikt, zal de orkaan door de warme lucht weer aanzwellen, maar het is onduidelijk tot welke kracht. De laatste voorspellingen van het Amerikaanse Nationaal Centrum voor Orkanen geven aan dat Dean dan via de Mexicaanse staat Veracruz, koers zal zetten richting Mexico-Stad.

Eerder werd voorspeld dat de orkaan op weg was naar Texas, maar dat lijkt voorlopig niet meer het geval. In Louisiana, de staat die in 2005 door orkaan Katrina werd getroffen, werd uit voorzorg toch de noodtoestand uitgeroepen.

Totnogtoe zijn elf mensen om het leven gekomen door de orkaan.

Sinds het begin van de metingen over orkanen in 1886, kregen slechts 28 orkanen de stempel van categorie 5. Vier daarvan in 2005. Dean is de eerste van dit seizoen.