Karadzic gearresteerd
Foto: afp
De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Radovan Karadzic is gearresteerd door Servische veiligheidstroepen. Dat maakte de Servische president Boris Tadic maandagavond laat bekend. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Karadzic was al dertien jaar op de vlucht. Volgens de advocaat van Karadzic had de arrestatie vrijdag al plaats.
Hij is intussen voor de onderzoeksrechter van het Servische tribunaal voor oorlogsmisdaden geleid en dat wijst erop dat hij spoedig aan het Joegoslaviëtribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag zal worden uitgeleverd. De 63-jarige Karadzic was al dertien jaar op de vlucht. Hij zou zich onder meer schuil hebben gehouden in Servisch-Orthodoxe kloosters en grotten in het afgelegen oosten van Bosnië.

Tip buitenlandse inlichtingendienst

Volgens een bron bij de Servische politie werd Karadzic gearresteerd in een buitenwijk van Belgrado. Dat zou zijn gebeurd op basis van een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Het huis waar hij zich schuilhield zou weken in de gaten zijn gehouden. Zijn advocaat, Sveta Vujacic, zei dat Karadzic reeds vrijdagochtend werd aangehouden in een stadsbus en werd met de bekendmaking van het nieuws gewacht tot hij was voorgeleid.

'Hij heeft verteld dat die mensen hem een politiebadge lieten zien en dat hij ergens heen werd gebracht en werd vastgehouden in een kamer', zei de advocaat. 'Wat ze gedaan hebben is absoluut in strijd met de wet. De rechter heeft ook gezegd dat hij zal bekijken waarom hij drie dagen is vastgehouden en door wie.'

Karadzic is in Den Haag aangeklaagd voor volkerenmoord. Als politiek leider van de Bosnische Serviërs speelde hij naar algemeen wordt aangenomen een cruciale rol in het bloedbad in Srebrenica.

'Belangrijke dag'

Serge Brammertz, de aanklager van het Joegoslaviëtribunaal, spreekt in een verklaring van een mijlpaal in de samenwerking met het tribunaal en heeft de Servische autoriteiten gefeliciteerd met de arrestatie.

'Dit is een zeer belangrijke dag voor de slachtoffers die meer dan tien jaar op deze arrestatie hebben gewacht', zei Brammertz. 'Het is ook een belangrijke dag voor de internationale rechtspraak omdat het duidelijk maakt dat niemand boven de wet staat en dat vroeger of later alle voortvluchtigen zich voor de rechter zullen moeten verantwoorden.'

Wanneer Karadzic aan het tribunaal wordt overgedragen, wordt later bepaald, zei Brammertz.Srebrenica

Karadzic was president van de Republika Srpska en als zodanig opperbevelhebber van het Bosnisch-Servische leger. De misdaden waarvan hij wordt verdacht zijn begaan tijdens de Bosnische Burgeroorlog (1992-1995).

Door heel Bosnië zijn in deze periode onder de verantwoordelijkheid van Karadzic duizenden niet-Serviërs opgepakt, gemarteld, seksueel misbruikt en vermoord, aldus de aanklagers van het Joegoslaviëtribunaal.

Naar schatting achtduizend moslimmannen en -jongens werden onder het oog van Nederlandse VN-militairen samengedreven door de Bosnisch-Servische troepen die op 11 juli 1995 het door de VN als veilige haven aangewezen Srebrenica binnenvielen. In de dagen daarna werden zij vermoord en hun lijken haastig begraven.

De massamoord in Srebrenica is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangemerkt als genocide en werd door voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan omschreven als 'de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de VN'.

Een andere belangrijke figuur die nog in verband met 'Srebrenica' wordt gezocht is de Bosnisch-Servische legerleider van destijds, Ratko Mladic. Het Joegoslaviëtribunaal zoekt ook nog naar de voormalige leider van de Servische Kroaten Goran Hadzic.