De evenementen naar aanleiding van de nationale feestdag zijn een overweldigend succes. Ondanks het slechte weer is een grote massa op de been in het centrum van Brussel.
Dat zegt commissaris Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse politie. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de politie zijn er zelfs meer mensen dan in 2007. Alles verliep zonder incidenten.

Vorig jaar telde de politie zo'n 130.000 mensen langs het parcours van het defilé en dat was toen een ongekend succes, dat verklaard werd door de uitzonderlijk goede weersomstandigheden.

De grijze hemel en de regen hebben de Belgen er bij deze editie blijkbaar niet van weerhouden om naar de hoofdstad af te zakken.

'Omstreeks 15.00 uur, een uur voor het defilé begon, was het onmogelijk om nog op het Paleizenplein te geraken. De massa stond zo dicht op elkaar gepakt dat er geen doorkomen aan was', zegt commissaris De Coninck.

Ook het Feest in het Park, het Te Deum en het politiedorp op het Poelaertplein lokten grote publieke belangstelling. Om 10.00 uur was het in het politiedorp al aanschuiven om de stands te bezoeken, aldus nog de politiewoordvoerder.

De bezoekers kregen daar uitleg over de politiewebsite police-on-web, kregen uitleg over preventie en konden de verschillende afdelingen van de politie aan het werk zien.

De honden- en paardenbrigade genoten grote interesse, maar er waren ook veel mensen die het gerechtelijk labo aan het werk wilden zien of de Death Ride vanaf het dak van de arbeidsrechtbank wilden nemen. Voor de kinderen was er een hindernissenparcours met codes en een verkeerspark met een behendigheidsparcours.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in