ANTWERPEN - België zal zich meer en meer terugplooien op datgene wat de staat in het begin van de 19de eeuw was, namelijk de ministeries van Financiën, Justitie, Binnen -en Buitenlandse Zaken en Oorlog. Al de rest - op solidariteit na - zal uiteindelijk bij de deelstaten belanden. Dat heeft Antwerps burgemeester Patrick Janssens (SP.A) gezegd in zijn speech naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag.

Een staatshervorming is volgens Janssens wenselijk. 'Een armlastig België is anders niet in staat ons uniek sociaal model overeind te houden', verklaarde hij. De Antwerpse burgemeester verwees in zijn 21-juli-speech ook naar de politieke crisis van de afgelopen week.

'Aan beide zijden van de taalgrens leven ambities die nu eens solidair, dan weer tegensprekelijk zijn', zei hij. '38 jaar geleden begon het slopende proces van de staatshervorming. Vandaag kunnen we niet voorspellen waar dat ooit zal eindigen. Het enige dat we met grote zekerheid weten, is dat het proces zelf nog lang niet ten einde is', concludeerde Janssens.

Respect

Op Antwerps niveau pleitte de Antwerpse burgemeester voor een goede verstandhouding tussen de verschillende gemeenschappen en generaties. Waar er diversiteit is, is solidariteit volgens de burgemeester cruciaal. Nadat hij enkele investeringen van de stad aanhaalde, benadrukte Janssens nogmaals het belang van de kennis van het Nederlands.

'Een eerste vereiste om samenleven in deze stad mogelijk te maken, is dat we elkaar begrijpen', verklaarde de S.PA'er. Hij eindigde z'n speech met een oproep naar de Belgen en de Antwerpenaren om respect voor elkaar te hebben. 'Respect voor elkaars mening en voor het politieke en morele debat, zonder absolutisme, is de echte basis voor een gezonde democratie.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in