Brussel feest ondanks politieke crisis
Foto: belga
Overal in het land wordt vandaag de nationale feestdag gevierd. Brussel gaf gisteravond de aftrap voor de feestelijkheden af met een bal national in de Marollen.
Vanmorgen woonden koning Albert en koningin Paola het traditionele Te Deum bij in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Zij werden vergezeld door koningin Fabiola, prins Filip en prinses Mathilde, en heel wat politici. Premier Yves Leterme maakte wel een opgemerkte entree door niet langs de hoofdingang maar door een zijdeur de kathedraal te betreden.

In zijn preek riep kardinaal Danneels op tot wederzijds begrip. De kardinaal vroeg goddelijke bescherming en inspiratie voor de nationale politici en hoopte dat er een beter begrip zou ontstaan tussen de burgers en gemeenschappen van ons land.

Ondanks het slechte weer was vanmorgen heel wat publiek naar Brussel afgezakt. De vorsten en de prinsen namen de tijd om de aanwezigen uitgebreid te groeten.

Open Parlement

Om 11 uur startten de feestelijkheden in en om het Warandepark, op het Koningsplein, het Museumplein, de Kunstberg, de Regentschapsstraat en de Grote Zavel.

Ter gelegenheid van de Nationale Feestdag opent het federaal parlement de deuren voor het publiek. Ook de archeologische site van de Coudenberg, het Museum voor Muziekinstrumenten, het Rekenhof, Onze-Lieve-Vrouw ten Zavel, de Sint-Jakobskerk, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, en het Justitiepaleis kan je voor 1 euro bezoeken.

Militair défilé

Om 16 uur startte dan het défilé op het Paleizenplein. Alvorens zijn plaats in te nemen op de eretribune op het Paleizenplein, passeerde de koning eerst het koninklijk escort te paard, dat dit jaar zijn zeventigste verjaardag viert, en groette hij de oud-strijders.

Het defilé stond overigens in het teken van de 90ste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Het vorstenpaar kreeg een lang applaus. Naast de drie kinderen van het vorstenpaar, in uniform, tekenden vanuit de politieke wereld onder meer premier Yves Leterme en minister van Defensie Pieter De Crem present.

Aan het defilé namen zowat 2.000 militairen deel. Ze trokken te voet op, ofwel met helikopters, motoren, legervoertuigen, enzovoort. Het leger maakte van de gelegenheid gebruik om nieuw materiaal aan de bevolking te tonen, en meer in het bijzonder de pantservoertuigen van het type LMV ('Light Multirole Vehicle') en AIV ('Armored Infantry Vehicles').

Ook de politie stelde haar voertuigen voor, waaronder een radarwagen. Opvallend was een demonstratie over oproercontrole. Het defilé was omstreeks 17.20 uur afgelopen.

De dag wordt om 23 uur afgesloten met vuurwerk aan het Paleis der Academiën.

Gisteravond al werd er feestgevierd op het Vossenplein in de Marollen, met een bal moderne en optredens van onder anderen Eddy Wally.


Bron: Vereniging ter bevordering en promotie van Brussel | Groter plan

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in