LONDEN - De opperbevelhebber van de Britse strijdkrachten, generaal Richard Dannatt, heeft gewaarschuwd dat de troepenreserves van het leger door de inzet in Irak en Afghanistan vrijwel zijn uitgeput. Dat staat in een vertrouwelijke memo van Dannatt, dat vrijdag door The Daily Telegraph is onthuld. De memo staat op de website van de krant.
Volgens de generaal is het vermogen van het leger om te reageren op onvoorziene gebeurtenissen ’vrijwel non-existent’. Dannatt, die vorig jaar opperbevelhebber werd, zegt dat het van kritiek belang is om iets te doen aan het niveau van de troepeninzet. Hij noemt de situatie nog steeds hanteerbaar, maar zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van dit niveau van troepeninzet op langere termijn op de Britse bevolking, het materieel , en het toekomstige operationele vermogen van het Britse leger.

Het Britse ministerie van defensie heeft in een reactie op het bericht een verklaring uitgegeven waarin de situatie ook hanteerbaar wordt genoemd. Het ministerie voegt daaraan toe dat de planning mogelijk moet worden bijgesteld als de inzet van Britse militairen in dit tempo doorgaat.

Momenteel zijn er in Afghanistan ongeveer zesduizend Britse militairen, maar tegen het eind van dit jaar zal dat aantal zijn toegenomen tot 7.700. In Irak zijn vijfduizend militairen, maar het ministerie van defensie heeft donderdag bekendgemaakt dat dit aantal met vijfhonderd zal worden teruggebracht. De inzet van militairen in Bosnië en Noord-Ierland zal worden beëindigd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig