15 Harry Potter boeken per seconde verkocht
Foto: afp
LONDEN - De belangstelling voor de nieuwe en laatste Harry Potter is massaal. Zaterdag gingen in Groot-Brittannië tot vijftien boeken per seconde over de toonbank. Ook in België zijn enkele boekenwinkels afgelopen nacht geopend om de fans van de tovenaarsleerling te kunnen bedienen. De reacties -zoals te lezen op het internet- zijn wel verdeeld.
Op een precies verkoopcijfer voor het zevende boek, 'Harry Potter and the Deathly Hallows', is het nog wachten. Maar verschillende verdelers verwachten dat het boek de vorige verkooprecords snel zal breken.

De keten WH Smith, die al zijn 400 winkels in Groot-Brittannië sinds middernacht openhoudt, zegt dat er 15 exemplaren per seconde worden verkocht. De grootste boekenketen, Waterstone’s, spreekt van 100.000 verkochte exemplaren op twee uur tijd. Ze verwacht op 24 uur maar liefst 3 miljoen stuks te verkopen. 'Nooit eerder in de geschiedenis van de boekenverkoop gebeurde dit. Wij schatten dat er om middernacht meer dan 250.000 mensen aan onze deuren stonden', aldus Jon Howells, woordvoerder van de keten. Dat is zo veel als op een gewone week.

De supermarkt Asda zag de helft van haar voorraad -of 250.000 exemplaren- verkocht tegen 9 uur ’s ochtends. Concurrent Tesco verkocht de boeken ook via het internet en de keten spreekt van 'een ongeziene reservatiestroom'. De eerste uren zouden minstens 300.000 stuks zijn besteld. De onlineketen Amazon noteerde wereldwijd dan weer 2,3 miljoen reservaties voor het boek.

Op de Nederlandstalige versie is het wachten tot het najaar.

De reacties op het nieuwe boek zijn wel verdeeld. Jonge lezers hebben zich op minder dan twaalf uur door de 600 pagina’s geworsteld en sommigen zijn zeer enthousiast, terwijl anderen uitermate teleurgesteld zijn. Op discussiefora op het internet spreekt men van 'het beste boek aller tijden' tot 'een schande, dit boek is niets waard'. Criticasters zijn vooral teleurgesteld over de afloop van het verhaal. Ze voelen zich 'verraden' door schrijfster J.K.Rowling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig