BRASILIA - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva heeft een nieuwe luchthaven beloofd na het zware vliegtuigongeluk van deze week in Sao Paulo. De president beloofde 'al het mogelijke en onmogelijke te doen' om de oorzaak van de crash te achterhalen. Bij het ongeval kwamen naar schatting 200 mensen om het leven.
De regering wil een nieuwe luchthaven laten bouwen in de grootste zakenstad van het land. Die zou dan de twee internationale luchthavens moeten ontlasten, aldus Lula in een eerste toespraak sinds het ongeval. Volgens hem moet de congestie op de Congonhas-luchthaven, waar het ongeval plaatsvond, 'onmiddellijk opgelost worden.'

Zaterdag was trouwens opnieuw een moeilijke dag voor de luchtvaart in Brazilië. Het vliegverkeer ondervond hinder van problemen met een radar boven het Amazonewoud. Er waren vertragingen en enkele internationale vluchten naar Sao Paulo moesten worden afgelast. De technische panne duurde ongeveer vier uur.

President Lula gaf zaterdag toe dat er problemen zijn met het luchtverkeersysteem in Brazilië. Hij beloofde het risico op ongelukken in de toekomst te verminderen, onder meer door het systeem te moderniseren. Maar tegelijk luidde het dat de Braziliaanse veiligheidsnormen 'volledig conform de internationale standaarden zijn.'

De Airbus 320 van het Braziliaanse TAM had dinsdag 186 mensen aan boord toen hij bij de landing op Congonhas van de baan schoof, over een autobaan reed, in een brandstofdepot vloog en in brand schoot. Ook een onbekend aantal mensen op de grond kwam om. De lijken zijn verkoold en dus is het moeilijk om hen te identificeren. Nu worden nog enkel lichaamsresten teruggevonden en dus wordt het precieze aantal doden moeilijk te bepalen. Officieel zijn er 187 slachtoffers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig