Sterke Vinokourov wint tijdrit
De Kazak Alexandre Vinokourov (Astana) heeft zaterdag de 13de etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen, een individuele tijdrit over 54 km in en rond Albi. Hij finishte in een tijd van 1u06'34", en was daarmee 1'14" sneller dan de Australiër Cadel Evans. De Deen Michael Rasmussen (Rabobank) finishte als 11de op 2'54" van Vinokourov, en blijft in de gele leiderstrui.
De meeste Belgen gingen vroeg van start en presteerden goed. Leif Hoste, Sébastien Rosseler en Rik Verbrugghe stonden lange tijd in de top tien.

Het was wachten op Bradley Wiggins voor een eerste echte toptijd. Veel renners beten hun tanden stuk op de chrono van de Brit van Cofidis.

Regen

Het begon te regenen in en rond Albi en de wegen lagen er nat en glad bij. Veel renners gingen tegen de vlakte. Onder andere Fabian Cancellara ging tegen de grond en verloor veel tijd. Hij reed zonder risico's verder en kwam traag over de meet.

Alexandre Vinokourov was blijkbaar voldoende hersteld van zijn zware valpartij eerder in deze ronde. Hij zette de tegenstand op minuten. Ondanks zijn voorzichtige bochtenwerk haalde hij toch een gemiddelde snelheid van 48,7 km/u.

Ook de andere renners van Astana presteerden sterk. Andreas Klöden en Andrey Kashechkin kwamen wel ten val maar finishten uiteindelijk als derde en vierde.

Klassementsrenners bleven droog

Ondertussen stopte het met regenen en begon de weg op te drogen. Dat speelde in het voordeel van de klassementsrenners.

Cadel Evans reed een sterke tijdrit en zette zich tussen de renners van Astana op de tweede plaats. Leif Hoste werd eerste Belg: 13de op 2'56".

De Deense geletruidrager Michael Rasmussen reed Alejandro Valverde voorbij die drie minuten voor hem gestart was. De Deen finishte als elfde op 2'55". Hij behoudt zijn gele leiderstrui en heeft nog een voorsprong van een minuut op Cadel Evans.

De rituitslag:

1. Alexandre Vinokourov 1u06'34"
2. Cadel Evans op 1'14"
3. Andreas Klöden op 1'39"
4. Andrey Kashechkin op 1'44"
5. Bradley Wiggins op 2'14"
6. Yaroslav Popovych op 2'16"
7. Alberto Contador op 2'18"
8. Sylvain Chavanel op 2'38"
9. Levi Leipheimer op 2'39"
10. Mikel Astarloza op 2'42"
11. Michael Rasmussen op 2'55"
12. Vladimir Gusev op 2'56"
13. Leif Hoste op 2'56"
14. Linus Gerdemann op 3'09"
15. Juan Manuel Garate op 3'12"

Bekijk hier de volledige rituitslag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig