Defilé onder Europese vlag
BRUSSEL - Het traditionele defilé voor de nationale feestdag op het Brusselse Paleizenplein had dit jaar een Europees tintje. Zo werd het geopend door 28 jongeren die een grote Europese vlag droegen en kreeg de Europese dimensie van de Belgische defensie ruim aandacht. Het Belgisch leger toonde ook nieuwe uniformen en nieuw materiaal. In totaal trokken 130.000 mensen af naar Brussel voor de feestelijkheden.
Koning Albert II woonde het defilé bij zonder enige zichtbare last aan de heup, waaraan hij onlangs geopereerd is. De vorst maakte wel gebruik van een kruk. Opvallend was dat prins Laurent als enige van de drie koninklijke kinderen niet in militair uniform was. Prinses Astrid droeg het uniform van de landmacht, haar broer prins Filip dat van de luchtmacht.

De koninklijke familie zag 1.748 militairen voorbij paraderen. In het grondgedeelte kreeg het kleurrijke detachement van militairen van het Eurokorps heel wat aandacht. Zij droegen de 27 vlaggen van de verschillende lidstaten. Er was ook een detachement van het Eurokorps en van de Joint Operaties van de Europese Unie. Vijf F16’s van de European Expeditionary Air Wing vertegenwoordigden de Europese dimensie in het luchtonderdeel.

Het Belgisch leger demonstreerde ook een aantal nieuwe voertuigen zoals de Pandur Recce, Pandurs die speciaal voor verkenningsmissies zijn uitgerust, en de Piranha III en Dingo II, gloednieuwe pantservoertuigen op banden die onder meer de oude Leopardtanks moeten vervangen. Ook de nieuwe Iveco-vrachtwagens en -jeeps werden aan het publiek voorgesteld.

Drie helikopters van de Dienst Luchtsteun van de federale politie openden het civiele gedeelte van het defilé. Het defilé van de politie bestond verder uit een detachement van de Provinciale Politieschool van Antwerpen, dat 43 man sterk zal zijn, en een detachement van 25 hondenbegeleiders. Het gemotoriseerd gedeelte begon met 11 motorrijders van de lokale politie van Brussel Hoofdstad/Elsene. Verder toonde de politie het nieuwe model sproeiwagen van de federale politie, de Ziegler Wawe 9.

Na afloop van het defilé werden eerst de Europese hymne en vervolgens het Belgische volkslied gespeeld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig