ALBI - De Ier Pat McQuaid, de voorzitter van de International Wielerunie (UCI) wil dat de organisatie van de Tour de France zich verontschuldigt voor de beschuldigingen die ze aan het adres van de UCI geuit heeft. Volgens de Tourdirectie zou de UCI de Tour de France willen destabiliseren met nieuws over dopingaffaires.
Toen donderdag bekendraakte dat geletruidrager Michael Rasmussen niet zou opgenomen worden in de Deense WK-selectie, kreeg McQuaid een telefoontje van Tourdirecteur Christian Prudhomme. 'Tien minuten na een telefoontje van een journalist kreeg ik Christian Prudhomme aan de lijn. Hij sprak op een vrij agressieve manier tegen mij en liet me niet aan het woord. Hij zei ’Wacht tot ik gedaan heb. Waar bent U mee bezig, met de Tour de France kapot te maken? U was al een maand op de hoogte van de informatie en beslist nu pas om ermee voor de dag te komen', doet McQuaid zijn verhaal.

'Zelf heb ik amper een woord kunnen zeggen. Ik heb wel kunnen zeggen dat we wel verder zullen praten als hij wat gekalmeerd was, en dan heb ik ingehaakt', zei de UCI-voorzitter.

'Zo’n behandeling pik ik niet. We hebben simpelweg niets te maken met het nieuws uit Denemarken. Niet wij, maar de Deense Wielerbond heeft de beslissing genomen om Michael Rasmussen (Rabobank) niet op te nemen in de Deense WK-selectie. De Denen hebben hier met de UCI niet over gepraat, dat is hun volste recht', verduidelijkte McQuaid.

'De UCI doet er alles aan om de Tour de France dopingvrij te houden. We vechten om de Tour te helpen en nu beschuldigt de organisatie ons. Dat aanvaard ik niet, ik wil verontschuldigingen', verklaarde de Ier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig