NEW DELHI - Pratibha Patil (72) is zaterdag tot president van India verkozen. Ze is de eerste vrouw die dit ambt in India bekleedt. Patil, die voorgedragen was door de regerende UPA (United Progressive Alliance), kreeg dubbel zoveel stemmen als haar tegenkandidaat Bhairon Singh Shekhawat (84) van de oppositiepartij NDA (National Democratic Alliance rival), meldde het persbureau PTI.
De stemmen werden woensdag uitgebracht door de leden van het nationale parlement en van de deelstaatparlementen. Aan de stemming ging een moddercampagne vooraf die vooral tegen Patil gericht was. De media en de oppositie beschuldigden haar van nepotisme, financieel gesjoemel en het beschermen van verwanten die naar verluidt bij misdrijven betrokken waren.

Patil is vandaag gouverneur van de noordelijke deelstaat Rajasthan. Ze is op nationaal vlak minder bekend dan Shekhawat, die vicepresident van India is. Patil bekleedde verscheidene belangrijke ministerposten in haar geboortestaat Maharashtra. Ze was ook lid van het parlement en gedurende een jaar vicevoorzitster van het Hogerhuis.

Het presidentschap van India is vooral een ceremoniële functie. De uitvoerende macht ligt bij de eerste minister. De president speelt in politieke crises een belangrijke rol als behoeder van de grondwet. De president is ook de opperbevelhebber van het leger.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig