AVIGNON - Een Française wordt door het gerecht vervolgd omdat ze een doek zoende. De vrouw kuste een werk van de Amerikaanse kunstschilder Cy Twombly dat geëxposeerd wordt in de Zuid-Franse stad Avignon. Het doek draagt sindsdien de afdruk van haar lippen.
Het doek van drie meter op twee, dat geen naam heeft, is maagdelijk wit. Of beter was, want nu staat er de rode afdruk van lippen op. De waarde van het werk wordt op 2 miljoen euro geschat. Het is eigendom van de stichting Lambert, die van 10 juli tot 30 september een tentoonstelling wijdt aan Cy Twombly onder de titel 'Blooming'.

De vrouw, die 30 jaar oud is, ging donderdag met een vriend naar Avignon om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar, die ze mateloos bewondert, zo vertrouwde ze een correspondent van AFP toe. Ze was zo ontroerd door alles wat ze op de expositie zag dat ze voor het witte doek stilstond, er naartoe liep en er een kus op gaf. Vervolgens zette ze enkele stappen achteruit, om tot de vaststelling te komen dat ze het schilderij met de afdruk van haar lippen 'nog mooier' vond, vertelde de jonge vrouw, zelf een kunstschilderes. 'De kunstenaar had dit wit voor mij gelaten', voegde ze eraan toe.

Het personeel van de stichting Lambert zag het anders en haalde er de politie bij, die de vrouw oppakte toen ze de tentoonstelling verliet. Ze zat tot vrijdagmiddag in voorarrest en verschijnt op 16 augustus door de correctionele rechtbank van Avignon wegens beschadiging van een kunstwerk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig