OTTAWA - Omdat de computercriminaliteit almaar toeneemt en omdat moderne politieagenten best ook vertrouwd zijn met nieuwe technologieën, heeft de Canadese politie beslist te gaan rekruteren via Second Life, de virtuele internetwereld waar mensen een tweede leven kunnen leiden.
Volgens Kevin McQuiggin, hoofd van de politiecel die computermisdaden bestrijdt in Vancouver, is het niet de bedoeling op Second Life een commissariaat op te richten of politie-onderzoek uit te voeren. 'Maar het politiewerk moet de maatschappij met de evoluerende technologie weerspiegelen. We moeten er zeker van zijn dat dat geen probleem vormt voor kandidaat-agenten', zegt McQuiggin.

In juni lanceerde de politiedienst een eerste aanwervingsronde via Second Life. Een tweede is voorzien voor het najaar. De selectie via Second Life verloopt in grote lijnen op dezelfde manier als een normale selectieproef, alleen zijn de kandidaten allemaal avatars (alter ego’s in Second Life).

Tijdens de eerste selectieronde dienden zich een dertigtal kandidaten aan. Volgens inspecteur McQuiggin waren er drie echt ernstige kandidaturen. Onder hen ook een Italiaan die zich opmaakte voor een vakantie in Canada. Die Italiaan is volgende week uitgenodigd voor een echt sollicitatiegesprek, liet McQuiggin weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig