KABUL - Taliban-aanhangers hebben naar eigen zeggen twee Duitse gijzelaars om het leven gebracht. Voor geen van beide executies brachten de Afghaanse rebellen bewijzen aan.
Een woordvoerder van de Afghaanse extremisten zei zaterdag dat de twee Duitsers zijn doodgeschoten omdat de regering in Berlijn niet is ingegaan op de eis van de Taliban om de Duitse troepen onmiddellijk uit Afghanistan terug te trekken.

Duitsland heeft 3.000 militairen in Afghanistan. Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken ontkende dat de twee Duitsers om het leven zouden zijn gebracht. Volgens de woordvoerder beschikken de Afghaanse veiligheidstroepen over betrouwbare informatie dat een van de twee Duitsers is bezweken aan een hartinfarct en dat de andere nog in leven is. De Afghaanse autoriteiten doen er alles aan om hem vrij te krijgen, aldus woordvoerder Sultan Ahmad Baheen.

Taliban-woordvoerder Qaui Yousuf Ahmadi zei zaterdag dat een van beide Duitsers om 12.05 uur plaatselijke tijd was doodgeschoten en dat de tweede om 13.00 uur hetzelfde lot wachtte als de Duitse regering niet zou laten weten dat zij haar troepen uit Afghanistan weghaalde. Enkele uren later kondigde hij aan dat ook de tweede Duitser was doodgeschoten.

De Duitsers werden woensdag ontvoerd, samen met vijf Afghaanse collega’s, terwijl ze aan het werk waren bij een damproject in de provincie Wardak.

De Taliban hebben ook gedreigd de Zuid-Koreaanse vrijwilligers die zij donderdag ontvoerden om het leven te brengen als de regering in Seoul haar tweehonderd militairen niet uit Afghanistan weghaalt. Een bron binnen de Zuid-Koreaanse regering liet zaterdag weten dat deze bereid is met de Taliban in onderhandeling te treden om de Zuid-Koreanen ongedeerd vrij te krijgen. In eerste instantie leek het te gaan om achttien Zuid-Koreanen. Taliban-woordvoerder Ahmadi sprak later zaterdag van 23 Zuid-Koreanen. Vijf leden uit het gezelschap spreken Dari en Pashtu en werden daarom per ongeluk voor Afghanen aangezien, aldus Ahmadi. Seoul bevestigde dat 23 Zuid-Koreanen in gijzeling zijn genomen.

De Zuid-Koreaanse gijzelaars, onder wie vijftien vrouwen, zijn leden van een kerkgenootschap die vorige week naar Afghanistan vertrokken om er voor korte tijd vrijwilligerswerk te doen. Hun bus werd donderdag op weg van Kabul naar Kandahar in de provincie Ghazni door gewapende mannen tot stoppen gedwongen.

Taliban-strijders ontvoeren vaker buitenlanders in afgelegen gebieden van Afghanistan. Ze willen de regering van president Hamid Karzai treffen door buitenlanders te ontmoedigen buiten de stedelijke gebieden aan de wederopbouw te werken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig