Noodweer gijzelt honderden Britse automobilisten
Honderden Britse autobestuurders hebben de nacht in hun auto of in een schuilplaats moeten doorbrengen vanwege het noodweer dat Engeland en Wales teistert. Door de hevige buien waren er op verschillende plaatsen overstromingen en raakten belangrijke verkeersassen geblokkeerd.
Op bepaalde plaatsen viel tot 40 millimeter neerslag per uur. Dat veroorzaakte her en der wateroverlast. Enkele belangrijke wegen, zoals de M5 in Worcestershire (in het oosten van Engeland), raakten geblokkeerd.

Volgens de politie moesten zo’n 2.000 bestuurders de nacht doorbrengen in inderhaast gezochte toevluchtsoorden. Sommige bestuurders lieten hun wagen gewoon op de snelweg staan om te gaan schuilen, waardoor de verkeerschaos nog toenam. De luchtmacht schakelde zelfs helikopters in om een veertigtal mensen op de M5 op te pikken. Intussen is het waterpeil opnieuw aan het dalen en is de M5 is opnieuw open, maar het verkeer verloopt nog altijd moeizaam.

Het Britse leefmilieuagentschap heeft een lijst met zestien overstromingswaarschuwingen voor het oosten van Engeland en Wales gepubliceerd. Er worden in de loop van het weekend trouwens nog meer regenbuien verwacht.

In Oxford en Banbury moesten reizigers uit een trein worden geëvacueerd. Meer dan honderd mensen werden ondergebracht in een school ten noorden van Oxford. In Bampton, centraal gelegen in Engeland, werden driehonderd woningen getroffen door overstromingen. Zowat 1.200 gezinnen kwamen zonder elektriciteit te zitten.

Vrijdag werden op de Londense luchthaven Heathrow al 141 vluchten afgelast door het noodweer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig