Wachtende Potter-fans beloond
Over de hele wereld openden boekenwinkels afgelopen nacht de deuren voor de verkoop van het langverwachte Harry Potter and the Deathly Hallows. In het Natural History Museum in Londen las schrijfster J.K. Rowling voor vijfhonderd jonge winnaars van een prijsvraag voor uit haar eigen werk.
In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben een kleine 1.500 fans van de jonge tovenaar Harry Potter het zevende en laatste boek van hun held gekocht in de Engelse boekhandel Waterstone’s, op de Adolphe Max-laan in Brussel. De winkel opende om middernacht de deuren. Dat gebeurde onder grote mediabelangstelling.

De Potter-fans moesten wel geduld oefenen tot 1 uur. Pas om middernacht Britse tijd mocht Harry Potter and the Deathly Hallows verkocht worden. Samen met het winkelpersoneel telden de klanten de laatste tien seconden af. Een kleine twee uur later, om 2.45 was de laatste lezer bediend.

De eersten om het boek in Waterstone’s te kopen waren de broers Hugues (21) Charles (19) uit het Waals-Brabantse Incourt, bij Louvain-la-Neuve. Zij stonden al om 19.30 uur aan de winkel te wachten. ‘We hebben nog geen enkel boek gelezen maar hebben wel al de vijf films gezien’, zei Charles. ‘Het leek ons wel leuk om er vanavond bij te zijn. Deze nacht ook al beginnen lezen, zal er niet inzitten, dat zal pas voor morgen zijn. Tenslotte moeten we nog wat fris zijn om te kunnen studeren.’

Net na hen kwam een Californische familie die in België ‘op vakantie was en speciaal een boekenwinkel in Brussel had gezocht om de laatste ‘Potter’ niet te missen’. De dochter van het gezin was een grote Potter-fan en had in de Verenigde Staten de schrijfster J.K. Rowling al ontmoet.

Tussen de wachtende fans heel wat mensen die zich speciaal verkleed hadden in Hogwarts-robes of als huiself. Er waren heel wat twintigers en dertigers en slechts een enkel gezin met kinderen. Ook bekende Vlamingen Mark Tijsmans, Ianka Fleerackers en Elke Vanelderen wachtten ongeduldig, twee televisieploegen i nhun zog.

Volgens het winkelpersoneel verliep alles zonder incidenten. ‘Iedereen was relatief rustig, gezien de omstandigheden’, zei een verkoopster achteraf. ‘We kunnen niet precies zeggen hoeveel exemplaren we deze nacht al verkocht hebben maar naar schatting waren er toch een kleine 1.500 klanten.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig