Rice wijst staakt-het-vuren af
WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de eis voor een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten vrijdag opnieuw van de hand gewezen.
,,Een staakt-het-vuren zou ons alleen valse hoop geven, als wij daardoor enkel terugkeren naar de status quo'', zei Rice in Washington. Een onmiddellijk wapenbestand zou de dreiging die de Hezbollahmilitanten vormen voor Israël niet uitschakelen en de mogelijkheid open laten voor meer geweld in de toekomst.

Het blijft ,,dringend'' dat het geweld wordt stopgezet, aldus Rice, maar Hezbollah kan niet in een positie gelaten worden dat zij meer aanvallen tegen de Israëli’s kan uitvoeren en een crisis kan veroorzaken zoals die, die vorige week uitbrak.

Rice zondag naar Israël en Palestina

Rice kondigde op een persconferentie aan dat zij zondag naar het Midden-Oosten vertrekt waar zij de Israëlische premier Ehud Olmert en de Palestijnse president Mahmoed Abbas zal ontmoeten. Vervolgens neemt zij in Italië deel aan een internationale bijeenkomst waar zij verantwoordelijken van een ,,contactgroep'' over Libanon zal zien. Die groep ,,kan de Libanese regering helpen op politiek, economisch en veiligheidsvlak'', aldus de minister.

Condoleezza Rice riep Hezbollah op de twee Israëlische gevangenen die zij vasthoudt, vrij te laten. ,,Het is belangrijk zich te herinneren dat het huidige geweld veroorzaakt is door een illegale aanval van Hezbollah vanaf Libanees grondgebied'', beklemtoonde ze.