Airbus haalt meer bestellingen binnen dan Boeing
Foto: rr
FARNBOROUGH/SINGAPORE - De Europese vliegtuigbouwer Airbus die de afgelopen maanden qua bestellingen het onderspit moest delven voor zijn Amerikaanse concurrent Boeing, komt als grote overwinnaar uit het handelsduel dat beide bedrijven voerden op het luchtvaartsalon in het Britse Farnborough.
Airbus meldde vrijdag dat 163 bestellingen of aankoopverbintenissen zijn binnengehaald voor een geschatte waarde van circa 18,4 miljard dollar. Boeing daarentegen zou volgens berekeningen van het Franse persbureau AFP slechts 28 bestellingen of koopintenties hebben geboekt, goed voor circa 5,7 miljard dollar.

De bedragen zijn slechts indicatief omdat zij slaan op catalogusprijzen, waarover vervolgens nog commercieel onderhandeld wordt. Een nieuwe doorslaggevende bestelling voor Airbus kwam van Singapore Airlines.

Naar vrijdag werd bekendgemaakt, heeft Singapore Airlines twintig Airbus A350 XWB-toestellen besteld en negen bijkomende exemplaren van het reuzenvliegtuig A380. Samen is dat goed voor circa 7,5 miljard dollar.

Airbus had zijn A350, na kritiek van klanten, hertekend en maandag op de luchtvaartbeurs in Farnborough een nieuwe versie, de A350 XWB (extra wide body) met een bredere romp voorgesteld.