Al dertig doden in Europa door hitte
Foto: ap
BRUSSEL/PARIJS - Ook vrijdag en komend weekend kreunen grote delen van West-Europa onder de loden hitte. Er vielen intussen al dertig doden, waaronder 21 in Frankrijk.
In Italië steeg de temperatuur vrijdag tot 40 graden. In Umbrië hebben de autoriteiten voor zaterdag, zondag en maandag hitte-alarm fase drie afgekondigd. In Milaan, Rome, Bologna en Turijn is fase twee van tel. Het Apennijns schiereiland wordt het zwaarst getroffen door de hitte.

Sinds het begin van de hittegolf stierven in Frankrijk daardoor al 21 mensen, onder wie tien personen ouder dan tachtig jaar, vier arbeiders tijdens het werk en een baby van vijftien maanden.

In het zuiden van Spanje bezweken twee volwassen mannen aan de hitte. Het dodental op het Iberisch schiereiland loopt daarmee op tot vijf. In Duitsland vielen twee doden en ook in Nederland waren er twee dodelijke slachtoffers te betreuren.

In zowat alle West-Europese landen stijgt het kwik de komende dagen tot boven de 35 graden, met uitschieters in het zuiden van Frankrijk tot 39 graden. In Groot-Brittanië wordt het komend weekend iets frisser, al bereikte het kwik in Londen vrijdag de 32 graden.